2008. március 23., vasárnap

Mákos krémes

Egy ilyen kinézetű süteményt láttam valamelyik blogon is, de a recept nem tetszett. Tehát ezt a sütit magam kreáltam. Nem volt nehéz, mert az egyszerű recepteket kedvelem és törekszem az egyszerű előállításra is. Tulajdonképpen két féle piskóta tésztát készítettem és egymásra rétegezve sütöttem meg. A tetejére vajjal kikevert vanilia pudingot kentem.

Hozzávalók:

Mákos piskótához:
5 kicsi tojás
20 dkg mák
20 dkg kristálycukor
csipetnyi só
1 citrom reszelt héja
Sárga piskótához:
5 kicsi tojás
20 dkg liszt
20 dkg kristálycukor
csipetnyi só
1 vaníliás cukor
Krémhez:
1 vaníliás puding
1/2 l tej
1 vaníliás cukor
10-15 dkg cukor
20dkg vaj


A piskóta készítésekor mindent oda készítettem és kimértem. Kibéleltem alufóliával a közepes méretű tepsimet. A mákos piskótához először az 5 tojás fehérjét a sóval és egy kis cukorral kemény habbá vertem a robotgéppel, majd egyenként hozzá adtam a sárgákat a habverést közben sem abbahagyva. Azután a cukrot adagoltam, de a habverést még mindig nem hagytam abba. Kicsit még robotoltam a masszát, végül a mákot mintha liszt lenne(reszelt citromhéj belekeverve), óvatosan beleforgattam egy lyukas kanállal, vigyázva, hogy ne törjem össze az egészet. Ezután a mákos masszát a tepsibe öntöttem. A sütőt ekkor kapcsoltam be 180 C°-ra. Aztán a habverő fejet gyorsan elmostam és kezdtem újra az 5 tojásfehérjéből a habverést, a sárga piskóta készítést. Amikor kész lett, rámertem óvatosan a mákos piskótára, vigyázva, hogy ne keveredjenek. Fél óra alatt sült meg, de 20 perc után letakartam a tetejét.

Néhány szót ejtenék a piskóta készítésemről. Sokan megdöbbennek, hogy én nem keverem ki a sárgáját cukorral, majd ezt a masszát lazítva habbal, stb.... Nos, én tök civil vagyok a pályán, de ezt egy cukrász ismerősömtől tanultam. Igaz, én nem kanállal mérem a hozzávalókat, hanem, úgy számolom, hogy 1 tojás, ha nagy, akkor az kb. 5 dkg, tehát ennyi cukrot és lisztet bír el. A mostani receptben kifejezetten kicsi tojások( ajándék házi tojások) voltak, emiatt számoltam 4 dkg-t tojásonként. Mégis elég laza a piskótám, mert rengeteg levegőt robotolok bele és hát a sütés sem mindegy. Nálam 10 tojásból piskóta napi rutinnak számít, mert pl.házi baracklekvárral megkenve mindent ver. Családom férfi tagjai is imádják. Ennél gyorsabb, olcsóbb, nagy mennyiségü süti kevés van. Én viszont akkor döbbenek meg amikor azt hallom, hogy az ilyesmi tipusú tésztába sütőport tesznek,brrr.....!

Visszatérve eredeti süteményemhez. Elkészítettem a pudingot cukornélkül, de egy vaníliás cukrot adtam hozzá. Amikor kihült, hozzákevertem a cukorral habosra kevert vajhoz és még robotoltam egy kicsit hogy minnél könnyebb legyen. A kihült, felfordított piskóta szélét levágtam(ezt megkentük egy kis lekvárral és befaltuk) és a tetejére kentem a krémet végül csokiforgácsot hintettem rá.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

fúú ez nagyon fincsi lehet, a fogyókúra után megsütjük :)
Marika lánya: Dorka

Maimoni írta...

Szia!
Gratulálok a blogodhoz, nagyon jó olvasni. A piskótával kapcsolatban pedig: én is mindig így készítem, bár először voltak fenntartsaim, aztán láttam, hogy ugyanolyan jó lesz, mintha külön vertem volna fel a fehérjét, és ráadásul nem kell aggódni az összeforgatás miatt. Ráadásul egy edénnyel kevesebbet használunk el...
Maimoni

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!