2008. február 29., péntek

Orjaleves



Hozzávalók:

Kilónyi sertésorja ( húsos karajcsont)
60-70 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10-15 szem fekete bors

apró csigatészta
petrezselyem

Ha karajt vásárolok, mindig termetes darabot választok, aminek rajta van a szüzérméje is. Van hogy elteszem a csontot, hogy a következő vásárlás alkalmával bőségesen legyen csontos hús az orja leveshez.
Egy nagyobb fazék aljára terítem a csontos húst és felöntöm 3 l hideg vizzel. Amikor felforr gondosan leszedem a habot. (Lehet rajta vitatkozni, hogy érdemes-e, hiszen értékes fehérjét dobunk ki) Ezután sózom a levest. Utána hozzá teszem a félbe vágott zöldségeket, a hagymát egybe hagyom. A borsot, fokhagymát gézbe, vagy novotexbe kötöm, hogy a végén ne kelljen halászgatni a levesben. Lassú tűzön kb . 3 órát főzöm. A levesből annyi levet kimerek egy kisebb lábasba, amenyiben megtudom főzni a csiga tésztát. Én imádom a húslevesben a cérnametéltet, de az orjaleveshez ragaszkodva a tradíciókhoz, mindig csigát készítek. A tálaláskor hasábokra vágott zöldséget, húst és csigatésztát teszek a tányérokra, majd levest merek rá. Ja, és meghintem az elmaradhatlan petrezselyemmel! Családom némely tagja szereti az egyébb húsokat külön is eszegetni, ami mellé reszelt tormát vagy fokhagyma szószt tálalok.

Nincsenek megjegyzések:

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!