Hozzávalók:
Kilónyi sertésorja ( húsos karajcsont)
60-70 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10-15 szem fekete bors
só
apró csigatészta
petrezselyem
Ha karajt vásárolok, mindig termetes darabot választok, aminek rajta van a szüzérméje is. Van hogy elteszem a csontot, hogy a következő vásárlás alkalmával bőségesen legyen csontos hús az orja leveshez.
Egy nagyobb fazék aljára terítem a csontos húst és felöntöm 3 l hideg vizzel. Amikor felforr gondosan leszedem a habot. (Lehet rajta vitatkozni, hogy érdemes-e, hiszen értékes fehérjét dobunk ki) Ezután sózom a levest. Utána hozzá teszem a félbe vágott zöldségeket, a hagymát egybe hagyom. A borsot, fokhagymát gézbe, vagy novotexbe kötöm, hogy a végén ne kelljen halászgatni a levesben. Lassú tűzön kb . 3 órát főzöm. A levesből annyi levet kimerek egy kisebb lábasba, amenyiben megtudom főzni a csiga tésztát. Én imádom a húslevesben a cérnametéltet, de az orjaleveshez ragaszkodva a tradíciókhoz, mindig csigát készítek. A tálaláskor hasábokra vágott zöldséget, húst és csigatésztát teszek a tányérokra, majd levest merek rá. Ja, és meghintem az elmaradhatlan petrezselyemmel! Családom némely tagja szereti az egyébb húsokat külön is eszegetni, ami mellé reszelt tormát vagy fokhagyma szószt tálalok.
Egy nagyobb fazék aljára terítem a csontos húst és felöntöm 3 l hideg vizzel. Amikor felforr gondosan leszedem a habot. (Lehet rajta vitatkozni, hogy érdemes-e, hiszen értékes fehérjét dobunk ki) Ezután sózom a levest. Utána hozzá teszem a félbe vágott zöldségeket, a hagymát egybe hagyom. A borsot, fokhagymát gézbe, vagy novotexbe kötöm, hogy a végén ne kelljen halászgatni a levesben. Lassú tűzön kb . 3 órát főzöm. A levesből annyi levet kimerek egy kisebb lábasba, amenyiben megtudom főzni a csiga tésztát. Én imádom a húslevesben a cérnametéltet, de az orjaleveshez ragaszkodva a tradíciókhoz, mindig csigát készítek. A tálaláskor hasábokra vágott zöldséget, húst és csigatésztát teszek a tányérokra, majd levest merek rá. Ja, és meghintem az elmaradhatlan petrezselyemmel! Családom némely tagja szereti az egyébb húsokat külön is eszegetni, ami mellé reszelt tormát vagy fokhagyma szószt tálalok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése