2008. február 24., vasárnap

Almás pite



Hozzávalók:
60 dkg liszt
csipet só, kb. 3 evőkanál porcukor
1 sütőpor
25 dkg margarin (hát mit mondjak, vajjal az igazi)
2 dl tej
1 tojás, plussz 1 sárgája a tészta megkenéséhez
a töltelékhez: kb. 1,5 kg alma, ha több, az se baj
1 citrom
mazsola
ízlés szerint cukor és őrölt fahéj

A lisztet összekeverem a sóval, cukorral, sütőporral, majd szétmorzsolom a margarinnal. A tejjel, a tojással összeállitom a tésztát és 1 órácskára a hűtőbe teszem. Közben életem párja megreszeli a belevaló almát, amit én azért előtte meghámozok. Az almát ízesítem a cukorral, őrölt fahéjjal, a citrom levével, lereszelt héjával. Néhány percig főzöm, hogy egynemű legyen, aztán hozzákeverek úgy 10 dekányi mazsolát, ami jól megduzzad amíg az almapüré meghűl.
A pihentetett tésztát két felé osztom, az egyik felével kibélelem a tepsit. Ha nincs más akkor zsemlemorzsával, esetleg keksz morzsával, most egy kis puffasztott amaránttal meghintem, mielőtt elterítem rajta az almapürét. Beterítem a tészta másik felével, megkenem egy tojás sárgájával, végül villával gondosan végig szurkálom, ami mintának se kutya, de igazából a gőz távozik rajta és nem reped meg a teteje. Légkeveréses sütőben 180 C° -on kb. félóra alatt megsütöm.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

kipróbáljuk :) Marika

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!