2008. május 21., szerda

Céklás-csokoládés sütemény

Amikor ezt a süteményt megláttam Kaldeneker György honlapján csak az, volt a kérdés, hogy hol kapok ilyenkor céklát, mert az biztos volt, hogy én ezt azonnal kipróbálom. Nem volt egyszerű, mert a piacon mindenki csak szét tárta a kezét és a kereső makacsságomat a hülyeségem rovására írták. Kellemesen elvitatkoztunk azon, hogy mit, mikor lehet kapni, mert én megkockáztattam azt a véleményemet, hogy lassan a gyerekek azt sem tudják, hogy mikor érik a paradicsom, mert télen nyáron lehet kapni, enni. Azt már el sem mondtam, hogy Utrechtben (Hollandiában) a piacon júniusban (!) úgy árulták a céklát, mint a retket, vagyis a levelével együtt. A fonnyadtat meg sem vették. Itthon pedig annyi becsülete sincs mint például a krumplinak. Szóval egyik kolléganőm vett nekem az egyik bevásárlóközpontban 3 darabot, hála neki, mert nagyon finom lett a sütemény.




Hozzávalók:
250 ml-es pohár
1 3/4 pohár liszt( nálam: 1 pohár sima, 3/4 teljes kiőrlésű tönköly liszt)
1 1/2 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
1 zacskó vaníliás cukor
1 1/2 pohár cukor
3 db tojás
1/2 pohár olaj
1 1/2 pohár főtt, reszelt cékla
10 dkg keserű csokoládé (nálam: Szerencsi)




A tojásokat, vaníliát, cukrot, olajat összerobotoltam egy mély tálban, hozzáadtam a gőz felett megolvasztott csokoládét, a céklát. A liszt, só, szódabikarbóna keveréket óvatosan hozzákevertem. Alufóliával bélelt 32x22 cm-es tepsiben 150 C°-on 35 percig(tűpróba javasolt) sütöttem. Kaldeneker György lekvárt javasolt hozzá. Felesleges, mert puha szaftos, és nagyon jóízű!

5 megjegyzés:

Unknown írta...

no sokféle csokis kombinációról hallottam már, ill. sokfélét kóstoltam, de céklásat? mangóval nagyon finom volt a cékla, de csokival? egy kis adag erejéig mindenképp ki kell próbálnom ;)

Főz és fecseg írta...

Nosza, rajta, kedves beatbull, próbáld ki, nem fogod megbánni! Néhány emberrel megkóstoltattam,alig hitték, hogy cékla is benne (bőven) és mindenkinek ízlett.

Főz és fecseg írta...

Szóval, néhány emberrel megkóstoltattam, alig hitték, hogy cékla is van benne (bőven)és mindenkinek ízlett.

Thrini írta...

Ez is tetszik, listára felvéve.

Chiyo-chan írta...

Én tuti kipróbálom. Remélem annyira majd nem roncsolja a cékla vastartalmát, mert pont ezért keltette fel a figyelmem. A húgom vérszegény és minél több vasat kellene bevinnie a szervezetébe. De természetesen a 100-as szög szopogatása nem vált be. :P Nem olyan jóízű mint pl. egy csokis süti. :D Szóval köszi a tippet. Remélem bejön a húgomnál is.

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!