Olasz receptek jegyében telnek az elmúlt hetek. Ezt, pontosabban az eredetijét, kapris borjúszeletet (scaloppine con cappero) nem ettünk Velencében, tehát megpróbáltam itthon előállítani, igaz pulykamellből. A Kiskegyed konyhája 2008 novemberi számában olvastam a receptet.
Hozzávalók, ahogyan készítettem:
A polentához:
30 dkg kukoricadara
1,2 l víz
só
2 evőkanál vaj
A húshoz 4 személyre:
4 nagy szelet hús
10 dkg liszt, só, bors
2 tojás
olaj, vaj
A mártáshoz:
2,5 dl fehérbor
3 evőkanál kapribogyó
2,5 dl húsleves
3 evőkanál citromlé
15 dkg vaj
A polentához:
30 dkg kukoricadara
1,2 l víz
só
2 evőkanál vaj
A húshoz 4 személyre:
4 nagy szelet hús
10 dkg liszt, só, bors
2 tojás
olaj, vaj
A mártáshoz:
2,5 dl fehérbor
3 evőkanál kapribogyó
2,5 dl húsleves
3 evőkanál citromlé
15 dkg vaj
A polenta nem szerepel a receptben, de Velencében nagyon ízlett a máj mellé, vagy grillezve akár halhoz is.
A polentához a darát felöntöttem a vízzel, kicsi sót adtam hozzá és addig főztem, amíg beszívta a folyadékot. Magára hagytam, aztán takarékon, lefedve, mert nagyon puffog. Végül belekevertem a vajat, és egy tálcára borítottam elsimítva, hogy hűljön. Később pogácsákat szaggattam, amiket aztán a sütőbe tettem a tálalás előtt.
A hús szeleteket 3 mm vékonyra kivertem, majd 3 darabra vágtam. A lisztet sóval, borssal összekevertem. A tojásokat 2 evőkanálnyi vízzel felvertem. A húsokat lisztbe, majd tojásba forgattam, és a vaj-olaj keverékén mind a két oldalán megsütöttem. Papírra szedtem, hogy a felesleges zsiradékot beszívja, majd félretettem, melegen tartottam.
A zsiradékot kiöntöttem a serpenyőből, beletettem a kapribogyót, felöntöttem a borral. Néhány perc főzés után után a kapri megfő, a bor elpárolog, ekkor felöntöttem a levessel. Ezt már óvatosabban, körülbelül a felére forraltam a citromlével együtt. Ekkor a vajat apránként beleolvasztottam a mártásba, végül a hússzeleteket visszatettem a serpenyőbe úgy, hogy a mártás mindenütt érje. Alaposan átforrósítottam és a polentával tálaltam. Nagy sikere volt!
A polentához a darát felöntöttem a vízzel, kicsi sót adtam hozzá és addig főztem, amíg beszívta a folyadékot. Magára hagytam, aztán takarékon, lefedve, mert nagyon puffog. Végül belekevertem a vajat, és egy tálcára borítottam elsimítva, hogy hűljön. Később pogácsákat szaggattam, amiket aztán a sütőbe tettem a tálalás előtt.
A hús szeleteket 3 mm vékonyra kivertem, majd 3 darabra vágtam. A lisztet sóval, borssal összekevertem. A tojásokat 2 evőkanálnyi vízzel felvertem. A húsokat lisztbe, majd tojásba forgattam, és a vaj-olaj keverékén mind a két oldalán megsütöttem. Papírra szedtem, hogy a felesleges zsiradékot beszívja, majd félretettem, melegen tartottam.
A zsiradékot kiöntöttem a serpenyőből, beletettem a kapribogyót, felöntöttem a borral. Néhány perc főzés után után a kapri megfő, a bor elpárolog, ekkor felöntöttem a levessel. Ezt már óvatosabban, körülbelül a felére forraltam a citromlével együtt. Ekkor a vajat apránként beleolvasztottam a mártásba, végül a hússzeleteket visszatettem a serpenyőbe úgy, hogy a mártás mindenütt érje. Alaposan átforrósítottam és a polentával tálaltam. Nagy sikere volt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése