2009. március 14., szombat

Paprikás krumpli ("Mindenki másképp csinálja......")


Nagyon egyszerű étel, amit szinte mindenki megtanul készíteni, mert generációk főzik a nyári táborban, bográcsban, vagy anélkül. Van, aki bő lére engedi, van, aki galuskát főz bele, van, aki virslit tesz bele, és volt amikor semmi húsféle nem jutott bele. Mi, jóféle házikolbásszal szeretjük, kevés lével, pontosabban elfőzött lével. Szándékosan nem írok mennyiségeket, mert az mindig a személyek számától függ. Amikor a krumplit hámozom, megsaccolom, hogy mondjuk 4 személyre elég legyen, és a füstölt kolbásszal is így járok el. A kolbászt karikára vágom és egy evőkanálnyi olajon elkezdem sütni, nem túl nagy tűzön, mert nem akarom, hogy a kisült paprikás zsír megégjen. Igyekszem megforgatni a karikákat, hogy jól jól kisüljön a zsír belőle, majd kimerem a lábasból és a helyére teszem a felaprított fej hagymát, amit megfonnyasztok, végül egy kis fokhagymát is, csak az íze miatt. A kockára vágott krumplit hozzáadom, kevergetem, hogy mindenhol érje a finom kolbászos zsír. Meghintem sóval, és még pirospaprikával, mert nincsen rosszabb egy sápatag paprikás krumplinál. Felöntöm vízzel, nem kell, hogy ellepje, mert inkább kevergetek egyet-egyet néha, de nem szeretjük „hosszú” lével. Amikor felforrt, hozzákeverem a kolbászkarikákat és puhára főzöm az egészet. Amikor szezonja van, paradicsomot és paprikát is szoktam tenni bele, de mértékletesen, mert ez nem lecsó. Télen persze megelégszünk egy kis csípős paprikával a tetején, ami nem csak az ízének, a küllemének is jót tesz. Ma lila káposztával töltött paprikával ettük, fantasztikus volt!

Nincsenek megjegyzések:

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!