2008. június 21., szombat

Kovászos uborka tavasztól-őszig, mindenki másképp csinálja(!?)



Nálunk tavasztól-őszig alapélelmiszernek számit. Nem is értem, hova fogy a sok uborka, mert mellette rengeteg salátát is fogyasztunk. Az igaz, ha a férfinép meglátja a hűtőben, azonnal kihalász egyet megkóstolni. Van aki már a reggelihez is fogyaszt, én ugyan a vajas, mézes kenyérhez nem kívánom. Mirelle lecsó ügyben interjúvolta a bloggertársakat és úgy látom, hogy sokat nem lehet variálni, mégis mindenki kicsit másképpen csinálja. Nos hát a kovászos uborka is hasonlóan működik, sokat nem, de azért valamit lehet variálni. A kaprot, jó sokat, az üveg aljára teszem. A behasított uborkákat szorosan beleszuszakolom az üvegbe, közé fokhagymát teszek néhány gerezdet. Megpírítok egy szelet (saját sütésű rozsos) kenyeret amit tüll helyett én egy pelenka betétbe, ami olyan, mint a teák filterje, csomagolom és az uborka tetejére teszem, és óvatosan felöntöm a felforralt és kissé meghűlt sós vízzel.(literenként 1 csapot evőkanál a só) A többit a napra bízom, 3 napig, de esténként beviszem a konyhába. Nap nélkül is megérik, de az illúzió akkor hol marad. Amikor késznek gondolom, akkor leszedem a tetejéről a filterbe csomagolt kenyeret és a komposztba dobom. A filtert persze a szemétbe. Az üveget kivűlről letörölgetem és mehet a hűtőbe. Nem szoktam leszűrni, nincs mit, és úgy gondolom, hogy az alján lévő kapor és fokhagyma nem árt neki. Nálunk a leve is elfogy úgy hogy a kapor csak a legvégén megy a komposztra. Láttam az egyik blogon és ki fogom próbálni, hogy milyen egy chilivel kovászolni.



A filtert sok minden egyébre is lehet használni. Ezen csöpögtetem a tatzikihez a joghurtot. Kamillát, vagy más tea félét kötözök bele. Gyümölcsleves készítésekor ebbe kötöm a fűszer számokat, húslevesbe szintén , stb, és akkor nem kell halászgatni a cuccot. Szóval igen sokoldalúan lehet használni.

3 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Szia, én voltam a chilivel kovászoló. Ez nálam is az első próbálkozás, nemsokáa ó az ubi, ha gondolod, elmondom, milyen lett.
Zsuzsi

phzs írta...

Én jól megízesítem mindenfélével
http://ecet-es-olaj.freeblog.hu/archives/2007/07/20/Kovaszos_uborka/#comments

Főz és fecseg írta...

Helló hölgyek, mindkettőtök kovászosa izgalmas. A chilisről várom a beszámolót.
Éva

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!