Minden féle gyümölcsből szoktam csinálni levest, de a meggy az igazi. (Anyukám kedvence az almaleves volt, hidegen-melegen) Az évek folyamán többféle módon készítettem már, de az itt leírt módszer lett az enyém. Most pontosan kimérve készítettem, mert egyébként csak úgy szemre készítem.
Hozzávalók:
80 dkg meggy
4 evőkanál cukor, kb. 10 dkg
1 citrom szeletelve, magok kipiszkálva
szegfűszeg teáskanálnyi
fahéj kisujjnyi darabka
2 szem csillagánizs
2,4 l víz
3 dl sovány tejszín
1 púpos evőkanál étkezési keményítő
díszítéshez tejszínhab, citromfű
80 dkg meggy
4 evőkanál cukor, kb. 10 dkg
1 citrom szeletelve, magok kipiszkálva
szegfűszeg teáskanálnyi
fahéj kisujjnyi darabka
2 szem csillagánizs
2,4 l víz
3 dl sovány tejszín
1 púpos evőkanál étkezési keményítő
díszítéshez tejszínhab, citromfű
A fazékba kimérem a cukrot, felöntöm a vízzel, beleteszem a filterbe kötözött fűszereket és elkezdem főzni a felszeletelt citrommal együtt. Ekkor nekiállok és eltávolítom a meggy szárakat. A tejszínbe belekeverem az étkezési keményítőt és a kezem ügyébe teszem. Ennyi idő alatt a citrom szeletek is megpuhultak a cukros vízben, aminek kellemes illata lesz a fűszerektől. Hozzáadom a meggyet és főzöm, nem túl sokáig, mert nem gusztusos, ha szétfő. Végül belekeverem a tejszínes habarást, amivel csak éppen felforralom. Kihalászom a filtert, a levest pedig azonnal elkezdem hűteni, váltott vizekben, hogy minél előbb lehűljön és a hűtőbe tehessem. Ha figyeltél, akkor most azt kérdezed, hogy a keserű citromszeletek is benne maradnak a levesben? Igen, szeretjük a rózsaszínű citromszeleteket a levesben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése