2008. június 5., csütörtök

Aioli, vagy mi...

A képen egy normálisnál kicsit nagyobb, nyár eleji fokhagymafej és 5 góliát gerezd fokhagyma látható. Hírét már hallottam, hogy van ilyen, de ma láttam először az édeskömény méretű fokhagyma fejeket a piacon és kísérletképpen megvettem egyet.(Kár, hogy rögtön nem fényképeztem le a két féle fejet együtt) Fantasztikus! Friss, illatos és nagyon könnyedén juthatunk feldolgozásra érdemes fokhagyma mennyiséghez. Aki készített már például pácolt fokhagymát vagy fokhagymakrémet és már a tizedik fej fokhagymát pucolja, az tudja, hogy miről beszélek. Megmértem, 22 dkg volt ez az 5 gerezd. Tettem hozzá 2 csapott teáskanál sót, fél citrom levét. Elkezdtem összerobotolni és folyamatosan hozzáadagolni az extraszűz olíva olajat. kb. 4 decit. Kevés porcukrot és fehérborsot is adtam hozzá végül. Addig robotoltam, amíg majonéz sűrűségű nem lett. Nem először csináltam. A Spanyolországból hozott krémet próbáltam meg néhány éve rekonstruálni, nem csak az üvegre írtak alapján, hanem az íze és az állaga alapján. Lehet, hogy még ennél több olajat is felvenne. Holnap kipróbálom, mert érdemes készülni a télre. Pirítósra is nagyon szeretem, de millió dologhoz lehet használni. Három üveggel lett belőle.


3 megjegyzés:

Kata írta...

Szia!
Lehet, hogy buta a kérdés, de ennyi és kész mehet az üvegbe és túl fogja élni a telet?
Köszi!
Üdv:
Kata

Főz és fecseg írta...

Szia katanyaka!
Jó kérdés, nem tudom.Még sohasem sikerült annyit készíteni, hogy túlélje a telet. Nagyon ízlett és sokoldúan lehet használni, pl.a pestós tésztákhoz is mindig tettünk egy kanálkával.Szerintem el kell, hogy álljon, mert van benne só és olaj bőven. Sötét, hűvös helyen nem lehet baja.
Üdv: Éva

Kata írta...

Köszönöm, azt hiszem, megkockáztatom! :o)

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!