2008. április 5., szombat

Mi köze van az Anjou liliomnak a vörösboros zúzapörkölthöz, amit hajdina kásával tálaltam?


Semmi. Csak hát, amikor főzök, akkor meditálok, vagy ha van kivel, fecsegek. Nem pályázom, de figyelemmel kísérem a blogtársak erőfeszítéseit és gondolatait, amit közzé tesznek a világhálón a magyaros ételek ürügyén. A mai ebédhez szedtem a kertben egy kis lestyánt és amikor megéreztem a semmihez sem hasonlítható fűszeres illatát, meglódult a fantáziám a kicsi ágacska láttán. Arra gondoltam, hogy nekem a lestyán olyan, mint az Anjou liliom, amiről rögtön a franciák jutnak eszembe, és akkor egy Dubarry szeletre asszociálok. A lestyánt és a hajdinát honfoglaló őseink is fogyasztották, számomra ez olyan mint egy üzenet a múltból, ez már belénk van kódolva. A mai ebédhez csak diszítésül használtam a lestyánt, mert nem akartam, hogy " elvigye " a hajdina ízét, szolid köretet akartam a vörösboros pulykazúzához.



Hozzávalók:
1 kg pulykazúza
4 db megtermett hagyma( mi sűrű szafttal szeretjük)
3-4 gerezd fokhagyma
só, pirospaprika izlés szerint
1-2 dl száraz vörösbor
olaj
Az elég nagy zúzákat összeaprítottam 2-3 centis darabokra. Az apróra vágott hagymát megdinszteltem, hozzáadtam a fokhagymát meghintetem csípős pirospaprikával majd "fehéredésig " sütöttem rajta a húst. Megsóztam, elkezdtem főzni, kevés vizet öntöttem hozzá. A pulykazúza főzés szempontjából a marhahús kategóriába tartozik, 2-3 óra. A vörösbort a főzés utolsó harmadában tettem a pörkölthöz. Vajpuha lett, sűrű szafttal.

Hozzávalók a hajdinához:
25 dkg hajdinakása
kicsi fej hagyma
ízlés szerint só
olaj
háromszorosa víz

A hajdinát szürőben jól megmostam, lecsepegtettem. Az apróra vágott hagymát megdinszteltem, majd a hajdinát is megfutattam rajta. Háromszorosa vizet öntöttem hozzá, megsóztam és elkezdtem főzni először nagy lángon, majd takarékon, mintha rizst főznék. 20-25 perc alatt megfőtt, mire az összes vizet magába szívta, puha is lett.
Lehet fűszeresebbre is készíteni a hajdinát, a fennt említett lestyán csodákat művel, ha a legvégén egy kanálnyi apróra vágott zöldet keverünk hozzá.

1 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Mi is sűrű szafttal szeretjük a pörkölteket, s nagyjából úgy, ahogy Nálad készül. Viszont vörösborral még nem próbáltam...

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!