2009. január 30., péntek
A beteg blogger ebédje
2009. január 27., kedd
Barátságszalag
Ezt a díjat, szalagot, Beck Zsuzsa küldte nekem, köszönöm.
"Igazából nem is jó szó rá a díj - szóljon, akinek eszébe jut rá jobb kifejezés - inkább jelzés a barátságról és a közelségről, ami legkevésbé értendő földrajzilag. Lényege, hevenyészett fordításban:
"Ha blogolsz, hiszel a "proximitásban" a térben, időben, és kapcsolatokban való közelségben és teszel is érte".
Ezek a blogok különösen varázslatosak.
Íróik célja, hogy barátokat találjanak. Nem az anyagiak vagy a hatalom érdekli őket.
Reméljük, hogy amikor kibomlik a szalag az üzeneten, még több barátság fog születni.
Figyeljünk oda jobban az ilyen blogokra! Add tovább nyolc újabb blogolónak és mutasd meg ezt a leírást is!"
2009. január 18., vasárnap
Diós vendégváró
A burgonyakosárkából kimaradt 4 tojás fehérje már elég ok arra, hogy meginduljon a fantáziám, a kezem meg az egér felé, hogy körülnézzek az interneten. Akinél „ihleteltem”, a Macikonyhára hivatkozott. Körülnéztem, hát ott is, fantasztikusak a receptek, a képek pedig gyönyörűek! A receptet itt találod. Pontosan követtem a leírást, csak a tojásfehérje, cukor, dió hármast dupláztam és narancs lekvárt használtam. Szó, mi szó, tényleg a" ronda, de finom" kategória, abbahagyhatatlan!
2009. január 17., szombat
Gombaragu és zöldség burgonyakosárban
2009. január 11., vasárnap
Túrós-meggyes rétes
Hozzávalók, ahogyan készítettem:
2 csomag (12db) réteslap
½ kg túró
½ kg meggy
4 evőkanál cukor( ez lehet több, mert nem lett édes)
1 citrom lereszelt héja, félnek a leve
2 tojás sárgája
2 evőkanál búzadara
csipet só
½ pohár tejfel
olaj
kekszmorzsa
Meggyet kaptam Editkétől, lefagyasztottat, saját termésűt. Tehát sürgősen tennem kellett valamit, amitől a meggy valami finom, nem hétköznapi, gasztronómiai élménnyé alakul át. Ebből a mennyiségből 3 rúd lett, mindegyikhez 4 lapot használtam, szilikonos ecsettel közéjük kentem egy kis olajat, hogy a lapok ne legyenek szárazak. A túrót, sót, cukrot, a 2 evőkanál búzadarát, a 2 tojás sárgáját, a citromhéját, a levét, a tejfelt egyneművé kevertem. A réteslapot megszórtam kekszmorzsával, a túrót és a meggyet rátettem, majd a szilikonos lap segítségével feltekertem. A tetejüket a túróból kimaradt tojásfehérje és tejfel keverékével megkentem, majd 25 perc alatt 180 °C-on készre sütöttem.
2009. január 10., szombat
Paradicsomleves
2009. január 8., csütörtök
Az első kuglófom
25 dkg vaj
25 dkg cukor
1 vaníliás cukor
1 csipet só
3 tojás
37,5 liszt
12,5 étkezési keményítő
1 zacskó sütőpor ( lehet hogy ez sok?)
1/8 l tej
10 dkg kandírozott citrom héj
reszelt citrom és narancshéj.
A vajat, a cukrot együtt habosra robotoltam, adtam hozzá vaníliás cukrot, sót, és 3 tojást. Hozzákevertem a szárazanyagokat és a tejet. A kivajazott, kilisztezett formába mertem a tésztát, ütögettem kicsit, hogy jól elhelyezkedjen, majd 170°C-on 50 perc alatt megsütöttem.
2009. január 4., vasárnap
Spenót fűszeres gombócokkal
Feltét nélkül is szeretem, de gyakran tojást, vagy bundás kenyeret csináltam hozzá. Most valami másra vágytam, de nem volt időm keresgélni a blogokon, úgy hogy improvizáltam. A fűszeres gombóc alapja 1/2 l tejből, 5 ek búzadarából, sóból készült "tejbepapi" lett. Csipetnyi kurkumát, csipős paprikát, gyömbért, kardamont, római köményt adtam hozzá. 7-8 dekányi sajtot reszeltem hozzá, belekevertem egy kis apróra vágott petrezselymet, és egy tojást. Diónyi gombócokat formáztam és szezámos morzsába forgattam. Közepesen forró olajban kisütöttem a fűszeres gombócokat.
Narancslekvár
A receptet A közös konyha(kert) blogon olvastam és csodáltam Andi erőfeszítéseit narancs eltevés ügyben. Régebben próbálkoztam én is, de a végeredmény nem ízlett. A gond az, hogy igazából az üzletben vásárolt sem. Eredeti olaszt is vettem, tiszta zselatin volt az egész, de jól mutatott. Volt olyan, amit nagyon keserűnek találtam. Az itt következő viszont nagyon finom, megvagyok vele elégedve, bátran ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók, ahogyan készítettem:
2 kg vékony héjú narancs
1 citrom
1 kg cukor(ezzel a mennyiséggel mindenki ízlése szerint bánik, gondolom)
víz
A narancsok héját jól lesikáltam, majd a narancshámozóval milliméteres csíkocskákat hámoztam le róluk, mindről. Utána eltávolítottam a fehér héját is, és apró darabkákra vágtam. Hozzácsavartam a citrom levét is, és 2 dl vizet öntöttem hozzá. Ezzel kapcsolatban kétségeim voltak, hogy szükséges-e. Főzni kell ezután, addig, amíg puhára fő. Sokáig főztem, mert mással is foglalkoztam közben, és miután nem kellett aggódni, hogy leég, időnként megnéztem, hogy a rostok puhák-e. Végül hozzáadtam a cukrot és kb.15-20 percig kavargattam. A kis üvegeket amibe töltöttem, száraz dunsztban hagytam kihűlni.
2009. január 3., szombat
Rakott a kel, de kínai
2009. január 2., péntek
Tökmagos pogácsa
1 kg liszt(30 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt, 70 dkg sima liszt)
40 dkg főtt, áttört burgonya
30 dkg tökmag
25 dkg vaj
7-8 cl hidegen sajtolt tökmagolaj
2 sovány tejfel
2 evőkanál só
5 dkg élesztő, kb.1/2 dl tejben felfuttatva
2 tojás+ 1 a kenéshez
Lencsefőzelék
80 dkg-os darab angolszalonnát megfőztem, amit aztán feltétként adtam az elkészült főzelékhez.
A főzőlében odatettem főzni 1 kg lencsét. Adtam hozzá 2 fej hagymát néhány szegfűszeggel megszurkálva, 4 gerezd fokhagymát, 2 nagy babérlevelet, 3 evőkanál mustárt, később egy kevés sót is, amikorra kiderült, hogy mennyire lett sós a húslétől. Amikor puhára főtt, kiszedtem belőle a hagymákat, babérlevelet és egy kis zsemle színű rántást készítettem, megpirospaprikáztam és a főzelékkel összefőztem. Végül balzsamecettel ízesítettem. Anyukámtól így tanultam, kivétel persze a balzsamecet, mert akkoriban csak a 10, 20%-os eceteket ismertük.