2009. október 24., szombat

Pirogok: spenótos, káposztás


A mai ebéd multikulturálisra sikeredett. Leves: törökös, vörös lencseleves, mentával. Pirog: káposztás, fetás-spenótos töltelékkel.

Hozzávalók a pirog tésztájához:
60 dkg liszt
15 dkg vaj
2 mk. só
2mk. sütőpor
2 tojás+ egy a kenéshez
2 dl tejfel

A hozzávalókból tésztát gyúrok, 1 órára hűtőbe teszem pihenni. A 30 dkg spenótot, az olajon megfonnyasztott 3 gerezd fokhagyma tetejére teszem, addig párolom, amíg összeesik, akkor meghintem egy kis borssal. Amikor meghűl, hozzákeverem a 25 dkg feta sajtot. Sózni nem kell, mert a feta elég sós. A hűtőben tartalékoltam még egy kis lefagyasztott dinsztelt káposztát végszükség esetére, ha káposztás tésztára vágynánk. Most ez is töltelékké változott.
A tésztát 2-3 mm vastagra, ill.vékonyra nyújtom, 12 és 9 cm -es korongokat szaggatok. A nagy korongokra rakom a tölteléket, beterítem a kisebbel, tojással megkenem, körben felhajtom a szélét, villával nyomogatom biztonságból. A káposztás pirog a félbehajtott lapocskákból lett, így nem lehet összekeverni sem. Forró, 200°C-os sütőben 20 perc alatt pirosra sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!