2008. október 13., hétfő

Az ebéd: Borscs és töpörtyűs pogácsa


A kezdet a töpörtyűs pogácsa iránti vágy volt. Igen, na és !? Miért, muszáj talán mindennek egészségesnek lenni annak, amit szeretünk? Idejét sem tudom annak, hogy mikor sütöttem utoljára. Nem mondhatni, hogy alap élelmiszer lenne nálunk a töpörtyű, de az ára nagyon meglepett. "Arany árba" mérik, elég drágának tűnik.

Hozzávalók, ahogyan készítettem:
1 kg liszt(40dkg fehér, 60dkg graham liszt volt)
50 dkg darált töpörtyű
4 dkg só
bors ízlés szerint
2 tojás sárgája
5 dkg élesztő
3 dl tej ( víz is jó)

A darált töpörtyűt elmorzsolgattam a liszttel, sóztam borsoztam, és hozzáadtam a langyos tejben felfuttatott élesztőt, meg a két tojás sárgáját. Összegyúrtam, duplájára kelesztettem, majd félóránként hajtogattam, összesen 3x. Forró sütőben 25 percig sütöttem.


A cékla leves, vagy Borscs, ahogy készítettem:
1/2 kg marhalábszár
1/2 kg cékla
1 fej hagyma
1 nagy sárgarépa
1 nagy fehérrépa
30-40 dkg fejes káposzta
30-40 dkg burgonya
3-4 szem paradicsom
1 babérlevél
néhány szem feketebors és őrölt is
1 citrom

olaj
1 evőkanál cukor
tejfel, opcionális
snidling

A hadművelet előző délután elkezdődött, amikor elkezdtem főzni a húst(egyben), babérlevéllel, borssal és sóval. A lében hagytam kihűlni, és a hűtőben várt másnapig. Ezzel meg lett az alaplé, ami kell a céklaleveshez. Másnap mindent felaprítottam fél ujjnyi csíkokra, a hagymát kockára.
A céklát egy lábasban kevés olajon sóval, cukorral, paradicsommal mérsékelt tűzön puhára pároltam, a vége felé citrommal ízesítettem. Egy fazékban először a hagymát dinszteltem, majd a zöldségeket is hozzáadtam és együtt pírítottam, sóztam , borsoztam, pároltam őket. Felöntöttem az alaplével, hozzáadtam a felszelt káposztát és együtt főztem. Utolsó lépésként következett a burgonya, a cékla és a felaprított hús és immár minden együtt főtt szépen. Na, itt már elkezdhetünk mosogatni! Végül még a maradék fél citrom levét is hozzáadtam a leveshez, ezzel számomra kész. Nem habarom be tejfellel, mert anélkül is igen tartalmas a leves. Mindenkinek ízlett így is, senki sem kért hozzá tejfelt. A snidling nem csak gyönyörű a levesen, de illik is hozzá.




3 megjegyzés:

szazala írta...

Szia!
Nálunk elég gyakran(évente kb 6x)van tepertős pogácsa,mivel van "saját gyártású tepertőm"(ledarálva,lefagyasztva)Kizárólag az alábbi recept szerint sütöm,ami nagyon nagy mennyiség,de az utolsó darabig elfogy!(igaz,nagy a család:))Remélem nem haragszol,ha leirom,érdemes kipróbálni!(ha,haragszol,akkor kitörölsz:))

TEPERTŐS POGÁCSA

1 Kg LISZTTEL,1 TOJÁSSAL, 1 EK ZSÍRRAL, 1 EK ECETTEL, ÍZLÉS SZERINTI SÓVAL,KEVÉS TEJBEN FELOLDOTT 5 DKG ÉLESZTŐVEL ,TEJJEL,RÉTESTÉSZTÁT KÉSZÍTÜNK.-NE LEGYEN KEMÉNY A TÉSZTA-
(KB. FÉL LITER LANGYOS TEJ, ESETLEG VÍZ KELL HOZZÁ)
KINYÚJTJUK,RÁKENÜNK FÉL KG DARÁLT TEPERTŐT.
30 PERCENKÉNT HÁROMSZOR HAJTOGATJUK,KÖZBEN MELEG HELYEN PIHENTETJÜK.
UTOLSÓ PIHENTETÉS UTÁN KINYÚJTJUK,BERÁCSOZZUK,TETEJÉT TOJÁSSAL MEGKENJÜK,ELŐRE MELEGÍTETT FORRÓ SÜTŐBEN,MEGSÜTJÜK.
(A SÜTŐ VÉGIG FORRÓ LEGYEN!)
NEM SZABAD MÉRSÉKELNI A TÜZET, NEHOGY KISZÁRADJON A POGÁCSA
(Egy kis szezámmag a tetején,nem rontja el!)
Gyönyörű magas,leveles pogi lesz!
Köszönöm,hogy meghallgattál!
Üdv!
Zsuzsa

BeckZsu írta...

Pár hete már tervezgetem, hogy borscsot főzök! De azért nem haragszom, hogy „elírtad” előlem, majd megpróbálok kicsit más változatot, bővüljön a választék :)

Főz és fecseg írta...

Szazala,köszönöm a receptet, alkalom adtán kifogom próbálni!
Beck Zsu, várom a receptet! Most a meggyes gombás csirkemellel recepteddel kacérkodom, elgondolkodtató ízkombináció.

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!