2008. április 19., szombat

Resztelt máj és "értekezés" a köretről



Hozzávalók:
60 dkg máj (jelen esetben csirke máj szív nélkül)
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
kevés olaj
só, bors, pirospaprika, majoránna

Ízlés szerint, rizs, só, és valami zöldféle, snidling v. petrezselyem zöldje

A felaprított hagymát kevés olajon megdinsztelem, hozzáadom a fokhagymát, kicsit ezzel is kevergetem. Amikor meghintem a pirospaprikával lehúzom a tűzről, nehogy megégjen, majd hozzákeverem a csíkokra vágott májat. Borsot, majoránnát hintek rá bőven és nagy tűzőn hirtelen sütöm. A máj akkor készül el, ha már nem véres lé jön belőle, ha a fakanállal szétnyomom. Most már lehet sózni és tálalni.
Szeretem burgonyával is, de nálunk a rizs a kedvenc. Megkérdezték már tőlem, hogy miért mindig gömbölyűre préselt köretet tálalok, talán a kinézete miatt?
Akinek van, vagy volt rosszul evő, az ételben turkáló, lassan evő gyermeke az megérti, hogy miért praktikus így tálalni. Először is nem néz ki annyinak, mint amennyi is valójában, tehát nem rémisztő a mennyisége. Jól lehet díszíteni. Ami pedig a lényeg, hogy nem hűl ki olyan gyorsan! Nekem bevált. Van amikor az étel mellé teszem, egy kis tállal préselem, van amikor a tányér közepére, mint most, és akkor kivájom a közepét, oda teszem a húst.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Est-ce que vous avez vous-même des enfants difficiles, fouillants dans l'assiette? C'est tout ce que je voudrais savoir en ce qui concerne votre discours de plats en accompagnement - vraiment riche et provocant.

Névtelen írta...

Ezt leforditaná valaki??? :)

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!