2008. július 24., csütörtök

Az én töltött paprikám


Tisztában vagyok vele, hogy ez az étel nem mindenkit hoz lázba. Mi szeretjük. Kipróbáltam már egy autentikus görög töltött paprikát is amit a végén a sütőben kellett befejezni. Mindig az a vége, hogy megállapítottam, hogy más népeké se rossz, de maradok annál, ahogy én csinálom. A sok érett és repedt paradicsom feldolgozása folytatódott, tehát szedtem egy kis vödörnyi paradicsomot, 4,20 kg lett. A rakott paradicsomnál leírtak szerint lerángattam a héját és négybe vágtam a paradicsomokat és feltettem főni, hogy egy kicsit összeessen.

További hozzávalók, ahogy én készítettem:
1 kg darált hús, most éppen sertésből, máskor pulykából
14 darab paprika( fele bogyiszlói)
só, bors
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál olaj
2 tojás
kb.10-12 deka rizs
egy csokor zellerzöld, 2 ágacska lestyán

A paprikák csumáját eltávolítottam. Az apróra vágott hagymát megfutattam az olajon, végül a fokhagymát is hozzátettem. A darált húst megsóztam, borsoztam, hozzáadtam a hagymákat a rizst és a két felvert tojást. Jól átgyúrtam és a paprikákba töltöttem a hús keveréket, nem túl szorosan. Még maradt annyi hús, hogy 6 gombóc is lett belőle. A nagy adag paradicsomot 2 felé mértem, megsóztam és hozzátettem a zöldeket és 7-7 paprikát, 3-3 gombócot. Szép lassan puhára főztem őket. Amikor elkészült, a paprikákat és a gombócokat kivettem a paradicsomléből. Ha valaki figyelmesen olvasta feltűnhetett, hogy cukrot én nem teszek a paradicsomhoz. Nem akarok azzal dicsekedni, hogy a mi paradicsomunk olyan édes, hogy csak na, egyszerűen nem szeretem, ha édes ( ezért nem kedvelem például a bolti ketchupöt), de a zöldektől finom fűszeres az íze. Szóval ekkor előveszem a merülő mixert és az egészet simára turmixolom, magostul, zöldestül, mindenestül. Ezzel kész is az egész, mert nem szoktam berántani. Kellően sűrű a mártás, így szoktuk enni is, ahogy a képen látható.

1 megjegyzés:

Gabriella írta...

Egyetértek!
Más népeké is jó, de a miénk, az csak a miénk.
Kedvet is kaptam hozzá!!!! Jövöhéten én is csinálok egy jó nagy adagot.
Egyetlen kis szépség hibája, hogy nem mindig kapok magyar TV paprikát, így rászorulok az amerikai szinesre...
Üdv, Gabriella

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!