2012. szeptember 1., szombat

Szilvalekvár besztercei szilvából, sütve

Néhány éve nem tettem el szilvalekvárt. Idén viszont úgy döntöttem, hogy megint készítek, mert tavaly horror áron(1600 Ft/kg) vásároltam mindig a buktába való sűrű, vágható szilvalekvárt. Az pedig tudnivaló, hogy buktába az, az igazi.

Hozzávalók, ahogyan készítettem:
6 kg besztercei szilva
2-3 evőkanál 10%-os ecet
2 db nagyobb méretű, magas falú tepsi

Lényeges, hogy a sütőben készítéshez a nagy szemű szaftos szilva nem jó, mert nagyon soká főne el a leve. A besztercei szilva apró szemű, elég volt kimagozni, széttépni. A tepsiket ecettel kikentem és szétterítettem az elfelezett szilvahúst. A sütőt légkeveréssel működtettem, jól bemelegítettem 200C◦-on. Amikor betettem a két tepsit, 150C◦-ra mérsékeltem. Ezen a hőfokon addig tartottam, amíg felforrt, akkor tovább mérsékeltem 120C◦-ra. Óránként óvatosan megkevertem, hogy egyenletesen „száradjon”. Eleinte kicsi rést, mondjuk hurkapálcikával kitámasztva, érdemes hagyni, mert rengeteg gőz képződik. 3-3,5 óra alatt készült el. Egyébként nem fut ki, nem puffog, semmi veszélyes dolgot nem művel a szilva, csak szép lassan sűrűsödik, hogy végül olyan sűrűvé és édessé váljon mintha üstben főzték volna egy napig. A héten két adagot főztem. Nem kell robotolni, passzírozni, szépen szétfő. Készítettem úgy is, hogy hagytam egy kis levét is, akkor fejre lehet állítani az üveget, hogy legyen vákuum, akár ki lehet dunsztolni. Szerintem nem nagyon van erre szükség, olyan sűrűre főztem, hogy kanállal kellett tunkolgatni az edényekbe. Kár, hogy nincs elég csuprom, mint ez a csinos pöttyös.
A befőzött szilvalekvár árával kapcsolatban végeztünk némi számítást. 160 Ft volt kilója a szilvának, a 6 kg ára 960 Ft. A főzés után 2 kg lett a szilvalekvár. Az áramfogyasztással együtt nagyjából 650 Ft-ra jön ki kilója. Nos, úgy tűnik, megéri.
 

Nincsenek megjegyzések:

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!