Néhány éve nem tettem el
szilvalekvárt. Idén viszont úgy döntöttem, hogy megint készítek, mert tavaly
horror áron(1600 Ft/kg) vásároltam mindig a buktába való sűrű, vágható
szilvalekvárt. Az pedig tudnivaló, hogy buktába az, az igazi.
Hozzávalók, ahogyan készítettem:
6 kg besztercei
szilva
2-3 evőkanál 10%-os
ecet
2 db nagyobb méretű,
magas falú tepsi
Lényeges, hogy a sütőben készítéshez a nagy szemű szaftos
szilva nem jó, mert nagyon soká főne el a leve. A besztercei szilva apró szemű,
elég volt kimagozni, széttépni. A tepsiket ecettel kikentem és szétterítettem az
elfelezett szilvahúst. A sütőt légkeveréssel működtettem, jól bemelegítettem
200C◦-on. Amikor betettem a két tepsit, 150C◦-ra mérsékeltem. Ezen a hőfokon
addig tartottam, amíg felforrt, akkor tovább mérsékeltem 120C◦-ra. Óránként
óvatosan megkevertem, hogy egyenletesen „száradjon”. Eleinte kicsi rést, mondjuk
hurkapálcikával kitámasztva, érdemes hagyni, mert rengeteg gőz képződik. 3-3,5
óra alatt készült el. Egyébként nem fut ki, nem puffog, semmi veszélyes dolgot
nem művel a szilva, csak szép lassan sűrűsödik, hogy végül olyan sűrűvé és
édessé váljon mintha üstben főzték volna egy napig. A héten két adagot főztem.
Nem kell robotolni, passzírozni, szépen szétfő. Készítettem úgy is, hogy
hagytam egy kis levét is, akkor fejre lehet állítani az üveget, hogy legyen
vákuum, akár ki lehet dunsztolni. Szerintem nem nagyon van erre szükség, olyan
sűrűre főztem, hogy kanállal kellett tunkolgatni az edényekbe. Kár, hogy nincs
elég csuprom, mint ez a csinos pöttyös.
A befőzött szilvalekvár árával kapcsolatban végeztünk némi
számítást. 160 Ft volt kilója a szilvának, a 6 kg ára 960 Ft. A főzés után 2 kg
lett a szilvalekvár. Az áramfogyasztással együtt nagyjából 650 Ft-ra jön ki kilója.
Nos, úgy tűnik, megéri.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése