2012. július 30., hétfő

Rakott cukkiniA cukkini saját termés. Pompásan néz ki a veteményünk idén. A paradicsomok 2 méter felett nyújtózkodnak és már 7-8 szinten nőnek a paradicsomok. Ez rendben is van, de az 5 tő cukkini sok helyet foglal, mert nem tudja, hogy a mi kicsi veteményünkben illetlenség vízszintesen terjeszkedni. Engem a gömbcukkini iránti vágy vezérelt, amikor ültettem őket, de máskor nem fogok. Nem mondom, finom az a sok friss gömböcske, amit nem győzök mindenféle változatban elkészíteni, levesnek, főzeléknek, süteménynek, szó szerint sütve, főzve. Ez a rakott cukkini nem csak attól különleges, hogy a hozzávalók a kertünkben nőttek, hanem attól is hogy most először hajdinát használtam hozzá rizs helyett. Unalmasnak véltem a rizst hozzá, ennek az ételnek az ízén nem lendített volna semmit sem, ezért gondoltam a hajdinára.

Hozzávalók 6 főre, ahogyan készítettem:
1,5 kg cukkini
60 dkg darált pulykahús
1 nagy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
bors
kevés olaj
25 dkg hajdina
1 nagy csokor lestyán
5 doboz 150 gr-os laktózmentes tejfel
10 dkg reszelt ementáli sajt
1-2 evőkanál prézli a tepsihez

Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteltem, bele reszeltem a fokhagymát, hozzá adtam a darált húst, sóztam, borsoztam, nagyjából készre főztem.
A jól megmosott hajdinát másfélszeres mennyiségű vízben a hatalmas lestyán csokor száraival, sóval, nagyjából megfőztem. Normál körülmények között több vizet kíván a hajdina, de a cukkini a sütés alatt még jócskán enged levet, azt még beszívhatja. Az elkészült darált húst összekevertem a hajdinával(előtte eltávolítottam a lestyán szárait) és a nagy csokor összevágott lestyán levelekkel. A hajdina ebben az ételben még a húst is helyettesíteni tudná. Lehet, hogy elfogult vagyok, hiszen én nagyon szeretem a hajdinát, de hagymákkal, lestyánnal ízesítve, fantasztikus!
A cukkinit vastagabb, mondjuk 1 cm-es szeletekre, cikkekre vágtam. Egyik méretes tepsimet olajjal kikentem, meghintettem prézlivel. A rétegezés sorrendje: cukkini,  húsos hajdina, mártás, ami a reszelt sajtból és a tejfölből áll. Addig rétegeztem, amíg a hozzávalókból tartott, ügyelve arra, hogy a tejfelből bőven maradjon a tetejére. Légkeveréssel 180 °C-on 45 perc alatt sült meg ilyen kinézetűre, ahogyan szeretjük.


1 megjegyzés:

Nyárikonyha írta...

51. VKF! kiírás az oldalamon. remélem jössz!

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!