2012. június 18., hétfő

Jó ürügy a fecsegéshez a finomfőzelék

Mitől különleges ez a finomfőzelék? Attól, hogy a kertünkben termett borsóból készült. Azt mondod, hogy nincs ebben semmi különleges? Dehogynem, csoda, hogy lett belőle annyi, hogy főzeléket is érdemes legyen belőle készíteni. Az elmúlt évben a kedvesem a fejébe vette, hogy borsót is vet. Tiltakozásom elkésett, a borsó el lett vetve. A mi kis tenyérnyi veteményesünkbe, ahol 10 tő paradicsom, a fűszerek, snidling az ami kényelmesen elfér! Igazából azért mérgelődtem, mert olyan ritkán vetette, hogy nagyon gyér sor lett volna. Szóval, a kedvesem újból vásárolt vetőborsót, próbálta az előzőt felülvetni, majd egy új sort is vetett, ami már megfelelőnek tűnt. Nagyon jól sikerült, imádtuk csipegetni is, de csak kétszer tudtam főzni belőle levest. Sokat nevettem végül, mert a másodszorra vásárolt  borsó másmilyen típusú volt, nem egyszerre érett, érdekes volt a felül vetett sor, ráadásul olyan sok maradt a vetőmagból, hogy idén is elég lett. Ebben az évben aztán három sort ültettünk, egy -egy hét különbséggel. Jól sikerült, kétszer leves, egyszer főzelék az eredmény. Bevallom, imádom legelni, amikor reggel kimegyek a kertbe, ellenőrzöm, hogy mennyit nőttek előző este óta a növényeim, mindig lecsíptem egy-két borsóhüvelyt, kibontottam, befaltam, utána küldtem egy két levél rukkolát, petrezselymet. Csak, hogy jól kezdődjön a nap! 
Szerepelt már finomfőzelék a blogomon, ami azért volt különleges, mert a róla készült nem túl jó fényképet felfedeztem a világhálón, valaki ellopta, sajátjaként adta elő. Nevetséges, nem talált jobbat? Legyen vele boldog!
 A mostani főzelék hozzávalói négy főre:
65 dkg borsó
1 kisebb karalábé
1 nagyobb sárgarépa
olaj ízlés szerint
só, bors
teáskanálnyi nyírfacukor
rengeteg petrezselyem, kevés zeller és lestyán zöldje
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
3 dl tejszín

Az apró kockára vágott sárgarépát és karalábét az olajon megfuttattam, megsóztam, borsoztam, meghintettem a nyírfacukorral majd a borsóval együtt kis lángon dinszteltem. Amíg a zöldség párolódott magában, felaprítottam a zöldeket, összekevertem a tejszínt az étkezési keményítővel. A zöldség még levet is engedett, de a tejszínes habarás után még vagy 1,5-2 dl vizet is kellett hozzáöntenem, mert nagyon sűrű lett volna. A zöldeket legvégül adtam hozzá. Sütőben sült, baconbe tekert fasírt rudakat ettünk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!