2011. november 5., szombat

Körtés pite


Lássuk be, a pite nem nagy kunszt, télen-nyáron része a repertoáromnak. Mindenki szereti nálunk, legyen az cseresznyés, meggyes, szilvás, vagy almás. Körtéset még sohasem sütöttem, de ennek is eljött az ideje. Rengeteg körtét kaptam ajándékba, nem volt kétség, ezzel is kipróbálom a pitét.
Körülbelül 2,5 kg meghámozott körtét julienre gyalultam. Reszelt citromhéjával, levével, cukorral(ízlés szerint), szegfűszeggel, csillagánizzsal ízesítettem és elkezdtem főzni, mint ahogyan az almát szoktam. A gond az lett, hogy rengeteg levet engedett én pedig, ki tudja miért, nem akartam tőle megszabadulni. Az lett a vége, hogy a sűrűségét zabpehellyel "szabályoztam". A töltelék ettől krémesebb lett, de a körte ízét lightosabbá tette. Ennek ellenére finom lett és nem hasonlított az almáshoz, direkt ezért nem raktam bele például fahéjat.
A tésztája a szokásos, bár a lisztekkel szinte mindig variálok attól függően, hogy mi van itthon éppen.
Most ezeket használtam:
30 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
30 kg fehér tönköly liszt(jó nagy a tepsim)
4 evőkanál nádcukor szirup
20 dkg vaj

1 tasak sütőpor
2 tojás( ebből az egyik sárgáját a pite tetejére kentem)
1 kis doboz tejfel

Nagyon jó rugalmas tésztát lehet ezekből gyúrni, aztán érdemes legalább egy félórát a hűtőben pihentetni. A pite tetejét tojás sárgájával megkenem, majd villával megszurkálom ezzel némi mintázatot alkotok a tetejére, de utat is adok a gőznek, nehogy megrepedjen a teteje. Légkeveréssel 180°C-on 25 percig sütöm, majd még a kikapcsolt sütőben hagyom 5 percig.
A süteményt csak teljesen kihűlve, általában másnap szeletelem fel.

Nincsenek megjegyzések:

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!