Kétségtelen, krumplispogácsát egy éve sütöttem utoljára. Most viszont nekiálltam, semmi recept, semmi kutakodás az interneten, csak úgy, ahogyan a "kezemben" van. Gasztrogyerekre gondolva azonban, a krumplinyomóval már megadjusztált főtt krumplit egy tálba kotortam, hogy megmérhessem, 70 dkg volt. Ugyanennyi lisztet kimértem, 1 evőkanál sót, 2 zacskó szárított élesztőt adtam hozzá, 7,5 dkg libazsírral, 12,5 dkg vajjal elmorzsoltam. Mindezt lazán összekevertem a krumplival, szétmorzsolgattam. 1 kis pohár tejfelt másfél tojással villával elkevertem, ( a fél tojással utóbb a pogácsák tetejét kentem) és összegyúrtam a liszt és krumplikeverékkel, amihez még egy fél tejfölös pohár langyos vizet is adtam amivel a poharat kiöblítettem. A tészta egy-kettőre összeállt, hagytam szépen kelni, majd időnként hajtogattam, összesen háromszor. Közben elkészült a leves, két mosást kiteregettem, nálunk hét ágra sütött a nap, de az ujjam majd lefagyott. Amikor végre lett időm foglalkozni a tésztával, kiszagattam két féle méretben, mert van aki a nagyobb, van aki a kisebb pogácsákat kedveli. Három tepsivel lett ebből a mennyiségből, jól előmelegített, 180 C-os sütőben 20-25 perc alatt megsültek. A belseje finom foszlós, puha, egyszerűen fantasztikus!
2010. március 6., szombat
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
jajaj, látom ezt is meg kell majd sütnöm. nem is lenne baj, csak ne maradna nyoma, föleg a csípöm körül:-(
Nem baj, másnap majd lightosabb napot tartasz!:)
Szia!
Megcsináltam a pogidat, isteni lett.
Írok róla egy postot a blogomban, ha nem gond, természetesen linkelve az oldaladra.
Köszönöm a receptet!
Hugi
Megjegyzés küldése