2009. november 15., vasárnap

Mogyorós-vörös áfonyás kocka

Ez egy születésnapi sütemény. Nem, nem torta, de azért finom. Nagyon finom! Nekem egyáltalán nem fontos, hogy gyertya is legyen rajta. A sok szál csak beborítaná, a számos gyertya meg snassz, ráadásul a korom is kiderülne. Jól néznék ki!


Hozzávalók, ahogyan készítettem:
25 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg cukor
csipet só
1 tasak sütőpor
2 tojás sárgája
1-2 evőkanál tejfel
1 citrom reszelt héja
20 dkg aszalt vörösáfonya
2 dl vörösbor
2 ek. áfonyalekvár
A habhoz:
2 tojásfehérje
15 dkg porcukor
20 dkg mogyoró darálva

  1. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a 2 tojás sárgáját, a tejfölt, a citromhéjat, csipet sót és cipóvá gyúrjuk. Letakarva, a hűtőben 30 percig pihentetjük.
  2. Az aszalt áfonyát összevagdaljuk és a borral, a lekvárral sűrűre főzzük.
  3. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral kibéleljük.A tésztát kinyújtjuk, a tepsibe terítjük és 15 percig sütjük.
  4. A tojásfehérjéből a cukorral habot verünk, a végén beleforgatjuk a darált mogyorót.Kivesszük a sütőből a tésztát, megkenjük a boros-lekváros áfonyával, a tetejére kenjük a habot és további 15 percre visszatesszük a sütőbe.
Forrás: Kiskegyed Konyhája Extra 2009/3

Nincsenek megjegyzések:

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!