
Hozzávalók, ahogy én készítem:
1 kg padlizsán
olaj
70-75 dkg darálthús ( marha v. bárányhús)
1 nagy fej hagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
4-5 paradicsom lehéjazva, kis kockára aprítva
1 dl fehérbor
só, bors, oregánó ízlés szerint
késhegynyi őrölt fahéj
kis csokor apróra vágott petrezselyem
a mártáshoz:
10 dkg vaj
4-5 evőkanál liszt
tej kb.5-6 dl(nem mértem ki, a dobozból öntöttem és kevergettem gyorsan, hogy ne legyen csomós)
késhegynyi fele fahéj
3-4 evőkanál reszelt parmezán sajt
1 felvert tojás
só, bors
hozzátettem még a hűtőben talált maradék fél tejfelt
1 kg padlizsán
olaj
70-75 dkg darálthús ( marha v. bárányhús)
1 nagy fej hagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
4-5 paradicsom lehéjazva, kis kockára aprítva
1 dl fehérbor
só, bors, oregánó ízlés szerint
késhegynyi őrölt fahéj
kis csokor apróra vágott petrezselyem
a mártáshoz:
10 dkg vaj
4-5 evőkanál liszt
tej kb.5-6 dl(nem mértem ki, a dobozból öntöttem és kevergettem gyorsan, hogy ne legyen csomós)
késhegynyi fele fahéj
3-4 evőkanál reszelt parmezán sajt
1 felvert tojás
só, bors
hozzátettem még a hűtőben talált maradék fél tejfelt
A padlizsánokat felszeleteltem, besóztam. A hagymát kevés olajon megdinszteltem, rátettem a fokhagymát, majd a húst és kevergetve sütögettem, azután sóztam, fűszereztem, belekevertem a paradicsom kockákat, végül a bort. Lassú tűzön jó félórát főztem. A felszeletelt padlizsánokat leöblítettem, megtörölgettem, majd a sütőpapírral kibélelt, megolajozott tepsire sorakoztattam őket. Így:


A tetejüket is megkentem olajjal majd légkeveréses sütőbe tettem a két tepsit, hogy a padlizsán szeletek megsüljenek. A hús elkészült közben, belekevertem a csokor petrezselymet.
A besamel mártáshoz felolvasztottam a vajat, belekevertem a lisztet és kis lángon pirítottam egy kis ideig és állandó kevergetés mellett hozzáöntöttem a tejet, 1-2 percig főztem. Levettem a tüzről, fűszereztem, majd amikor már kissé meghűlt, a tojást és a reszelt sajtot is hozzákevertem. Vajjal kikentem, prézlivel meghintettem egy közepes méretű tepsimet. Egy sor padlizsánra húst kentem és egy kis besamelt. Erre megint padlizsán, hús , besamel, padlizsán és végül a maradék besamel került. Közepes sütőben addig sütöttem, amíg a teteje a képen láthatóra nem pirult.
A besamel mártáshoz felolvasztottam a vajat, belekevertem a lisztet és kis lángon pirítottam egy kis ideig és állandó kevergetés mellett hozzáöntöttem a tejet, 1-2 percig főztem. Levettem a tüzről, fűszereztem, majd amikor már kissé meghűlt, a tojást és a reszelt sajtot is hozzákevertem. Vajjal kikentem, prézlivel meghintettem egy közepes méretű tepsimet. Egy sor padlizsánra húst kentem és egy kis besamelt. Erre megint padlizsán, hús , besamel, padlizsán és végül a maradék besamel került. Közepes sütőben addig sütöttem, amíg a teteje a képen láthatóra nem pirult.
1 megjegyzés:
Hiányolom az összetevők közül a fahéjat, ami igazán különleges ízt ad neki és nem marad ki a görögöknél.
Megjegyzés küldése