2011. március 19., szombat

A legfinomabb mogyoróvajas sütemény

Életem párja felháborodottan kérdezte, hogy hova tűnt a mogyorós kocka, ami még az előbb itt volt. Az eldugott dobozból még adtam neki egy darabot, mert közölte, hogy ma még finomabb volt, mint tegnap. Ezek után felszólított, hogy többet ilyet ne süssek, mert nem lehet abbahagyni.

Nem ez volt első próbálkozásom mogyoróvajjal süteményt előállítani. Ez a sütemény mindent visz, mert nem csak finom, egyszerű és gyorsan elkészül. A receptet az interneten találtam, pusztán azzal a megjelöléssel, hogy a Sütemények bibliája című könyvből származik. Az itt közölt recept az én verzióm, mert ha jól meggondolom, csak a tojás, a vaj, és a mogyoróvaj egyezik meg az eredetivel.

Hozzávalók, ahogyan készítettem:

1,5 csésze liszt (teljes kiőrlésű, ebből 2 evőkanál zabliszt)

1,5 csésze mogyoróvaj (darabos volt itthon)

37,5 dkg konzerv cukrozott sűrített tej

¾ csésze szezámmag (az eredeti recept diót ír, nekem nem volt itthon)

½ csésze xilit (az eredeti recept barna cukrot ír)

½ csésze vaj

1 vaníliás cukor

1 tojás

A sütőt 170 °C-ra előmelegítettem. A 22x32 cm-es tepsit kibéleltem sütőpapírral és beleegyengettem a morzsás állagú tésztát, ami a liszt, xilit, vaj és ½ csésze mogyoróvaj villával összekeverésével állítottam elő.

10 percre sütőbe tettem, és amíg elkészült, a sűrített tejet, vaníliás cukrot, tojást, 1 csésze mogyoróvajat kémmé kevertem. A forró sütemény tetejére kentem ezt a masszát és további 20 percre visszatettem a sütőbe.

Kétségtelen, kalóriabomba, de fantasztikusan finom, mogyoróvaj függőknek bátran ajánlom!

Nincsenek megjegyzések:

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!