A legszebb és legapróbb szilvából vettem vettem a piacon, mert a kicsi gombócokat szeretem. Találtam hozzá finom, szétfővő, sárgahusú krumplit is.
Hozzávalók, ahogyan készítettem:
1 kg krumpli héjában főve
30-35 dkg liszt
2-3 evőkanál olaj
1 tojás
kimagozott szilvák (30 db kisméretű)
fahéj és nádcukor a magok helyére töltve
10 dkg vaj
zsemlemorzsa szemre (elfeledtem megmérni)
1 kg krumpli héjában főve
30-35 dkg liszt
2-3 evőkanál olaj
1 tojás
kimagozott szilvák (30 db kisméretű)
fahéj és nádcukor a magok helyére töltve
10 dkg vaj
zsemlemorzsa szemre (elfeledtem megmérni)
A főttkrumplit melegen átnyomtam a krumplinyomón. Amikor meghűlt, meghintettem kb. 30 dkg liszttel. Lazán meghintettem az olajjal, majd egy tojást is hozzáadva összegyúrtam. Egy hengert formázva mindig levágtam néhány szeletet belőle, amiket aztán megtöltöttem a szilvákkal, jól meggömbölyítettem őket, ehhez még vagy 5 dkg lisztet elhasználtam. A zsemlemorzsát előre megpirítottam. A gombócokat 3 részletben kifőztem, a zsemlemorzsán összerázogattam. Végül még kétmaroknyi nudli is készült. Tálaláskor fahéjascukorral is megszórtuk.
3 megjegyzés:
Hát igen, ezt így kell csinálni! :)
Biztosan jó volt:)
Próbáld ki egyszer cseresznyeszilvával (mirabolánnak is nevezik, kevésbé úri helyeken meg disznószilvának, fosókának vagy lotyószilvának:) A lisláspiros vagy a napsárga változat egyarán jó, ha még nem érett túl!
Ismerem és szeretem, de gombócnak még nem használtam. Na, majd legközelebb!
Megjegyzés küldése