2011. április 24., vasárnap

Mákos-meggyes pite

Hozzávalók, ahogyan készítettem:
60dkg liszt(40 sima, 10 rozs, 10 durum liszt, utóbbiak teljes kiőrlésűek)
25 dkg vaj

1 tasak vaníliás cukor
1 tasak sütőpor
2 kanál méz
2 tojás sárgája + 1 a kenéshez
1 1/2 kis doboz tejfel

A töltelék:
50 dkg darált mák
cukor vagy méz ízlés szerint(nem mértem)
2 üveg magozott meggy(tisztán 75 dkg lett)
1 evőkanál zabkorpa
3,5 dl befőttlé
1 citrom reszelt héja
3 tojás fehérje habbá verve

A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrtam, ketté osztottam, hűtőbe tettem pihenni 1 órára. A töltelékhez a meggyet lecsurgattam, meghintettem a zabkorpával, hogy a maradék levét felszívja. A levéből 3,5 dl-t a mákhoz öntöttem, amibe már előtte a cukrot belekevertem, nem sokat, gondolva a befőttlére. Kicsit összefőztem, hűlni tettem. Végül hozzáreszeltem a citrom héját, belekevertem a kemény tojáshabot. A meggyet és a mákmasszát lazán összeforgattam.
A tészta egyik felével kibéleltem a 28x38 cm-es tepsit. A tölteléket egyenletesen elosztottam rajta, majd beborítottam a másik tésztalappal. Tojássárgájával megkentem, majd villával megszurkáltam. 180 °C-os sütőben 30 percig sütöttem. Felszeletelni másnap érdemes. Finom, szaftos sütemény lett.

2 megjegyzés:

Latsia írta...

Hű ez nagyon jól néz ki!!!
Kellemes Ünnepeket kívánok!

Főz és fecseg írta...

Köszönöm Latsia, finom is.
Kellemes Ünnepeket kívánok!

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!