2008. november 9., vasárnap

Húsos és zöldséges keltekercsek



Gyakran készítek rakott kelt, mert szeretjük. A mai "rakott kel" nem csak a formájában, hanem a töltelékében is eltér a szokásostól, legalábbis egy része. Egyik gyermekem újabban mérsékelten fogyassza a húsféléket, szívesebben eszik tésztát és zöldségeket. Az Ő kedvéért került a tekercsek egy részébe sárgarépa és a cukkini.
Gyönyörű méretes kelkáposztát vettünk a piacon, és a leveleit könnyedén le tudtam választani. A kemény, vastag ereit kicsit levágtam és forró sós, köményes vízben egy-két percig minden levelet főztem. A nagy mennyiség miatt ez persze több részletben zajlott. Egy tányérra helyeztem a leveleket, aztán amikor mind elkészült és meghűlt kissé, neki álltam a "palacsinta" töltésnek. A levél közepén elhelyeztem 2 evőkanálnyi rizses húst, vagy a kuszkuszt és rá felváltva a zöldségeket. Igazából a töltött káposzta töltelékének hajtogatási technikáját használtam. Ez persze hülyeség, mert a dolmadest is így kell hajtani és a világ minden táján használják ezt technikát, ha azt akarják, hogy ne bújjon ki a töltelék.

A zöldséges töltelékhez használtam:
1 db cukkinit, amit kb. 6-7 cm hosszú, a kisujjamnál vékonyabb hasábokra vágtam
1 db nagy sárgarépa, amit a cukkinihez hasonló méretűre vágtam és egy kis vízzel felöntve,sóval, borssal, pároltam
1/8 l kuszkuszt a répa levével felöntöttem és hagytam puhulni.
a húsos töltelékhez használtam:
50 dkg darált, főtt tarját
3 dl rizst majdnem puhára főzve

Egy 4,5 dl-es sovány tejfelbe 2 db felvert tojást, csipet sót, borsot és 2 teás kanálnyi saját készítésű fokhagymakrémet kevertem. Ebből a masszából mindegyik töltelékbe kevertem egy kicsit. A többit a tepsibe sorakoztatott töltelékek tetejére kentem. Addig sütöttem, amíg a teteje kellemes barnásra sült.

1 megjegyzés:

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!