2014. január 2., csütörtök

Gyümölcskenyér tojásfehérjéből

 
Igen, ez a gyümölcskenyér a maradékhasznosítás jegyében született. Karácsonyra természetesen már sütöttem kókuszos és diós habcsókot. Aztán láss csodát, már megint keletkezett 7 db tojásfehérje, amit fel kellett használni, hiszen erősen megfogyatkozott az ünnepi süteményfelhozatal. Anyukámtól tanultak alapján én 1 tojásfehérjéhez 2 dkg cukor, 2 dkg liszt, 1-1 1/2 dkg vaj "szükségeltetik" módszer alapján készítem.

Hozzávalók, ahogyan készítettem:
7 tojásfehérje
14 dkg porcukor
14 dkg liszt
8-9 dekányi vaj
1 tk vanília

10 dkg 75 % csokoládé
1 marék dió, 6-7 dkg
5 dkg kandírozott gyömbér
5 dkg kandírozott citromhéj
5 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg aszalt vörös áfonya

A vajat megolvasztottam, hűlni tettem. A tojásfehérjéket kevés cukorral, a vaníliával felvertem, beleszitáltam a többi cukrot, a lisztet. A vajat lazán hozzákevertem. A 14 dkg lisztből egy evőkanálnyit előre kivettem, hogy az összetördelt csokoládét és az egyéb belevalókat meghintve, keverhessem a tojásos alaphoz. Kivajazott, lisztezett formában 170° C-on, légkeveréssel nagyjából 30 percig sütöttem. A tűpróba ajánlott ebben az esetben, hogy eléggé átsült-e a sütemény.
Mit mondjak, jól kezdődik az év, már az első sütemény sütés is megtörtént. Igaz a tavalyi is hasonlóképpen zárult, hiszen 31-én még gyorsan sütöttem egy kis sajtos rudat szilveszterre.

Nincsenek megjegyzések:

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!