Lássuk be, a pite nem nagy kunszt, télen-nyáron része a repertoáromnak. Mindenki szereti nálunk, legyen az cseresznyés, meggyes, szilvás, vagy almás. Körtéset még sohasem sütöttem, de ennek is eljött az ideje. Rengeteg körtét kaptam ajándékba, nem volt kétség, ezzel is kipróbálom a pitét.
Körülbelül 2,5 kg meghámozott körtét julienre gyalultam. Reszelt citromhéjával, levével, cukorral(ízlés szerint), szegfűszeggel, csillagánizzsal ízesítettem és elkezdtem főzni, mint ahogyan az almát szoktam. A gond az lett, hogy rengeteg levet engedett én pedig, ki tudja miért, nem akartam tőle megszabadulni. Az lett a vége, hogy a sűrűségét zabpehellyel "szabályoztam". A töltelék ettől krémesebb lett, de a körte ízét lightosabbá tette. Ennek ellenére finom lett és nem hasonlított az almáshoz, direkt ezért nem raktam bele például fahéjat.
Körülbelül 2,5 kg meghámozott körtét julienre gyalultam. Reszelt citromhéjával, levével, cukorral(ízlés szerint), szegfűszeggel, csillagánizzsal ízesítettem és elkezdtem főzni, mint ahogyan az almát szoktam. A gond az lett, hogy rengeteg levet engedett én pedig, ki tudja miért, nem akartam tőle megszabadulni. Az lett a vége, hogy a sűrűségét zabpehellyel "szabályoztam". A töltelék ettől krémesebb lett, de a körte ízét lightosabbá tette. Ennek ellenére finom lett és nem hasonlított az almáshoz, direkt ezért nem raktam bele például fahéjat.
A tésztája a szokásos, bár a lisztekkel szinte mindig variálok attól függően, hogy mi van itthon éppen.
Most ezeket használtam:
30 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
30 kg fehér tönköly liszt(jó nagy a tepsim)
4 evőkanál nádcukor szirup
20 dkg vaj
só
1 tasak sütőpor
2 tojás( ebből az egyik sárgáját a pite tetejére kentem)
1 kis doboz tejfel
30 kg fehér tönköly liszt(jó nagy a tepsim)
4 evőkanál nádcukor szirup
20 dkg vaj
só
1 tasak sütőpor
2 tojás( ebből az egyik sárgáját a pite tetejére kentem)
1 kis doboz tejfel
Nagyon jó rugalmas tésztát lehet ezekből gyúrni, aztán érdemes legalább egy félórát a hűtőben pihentetni. A pite tetejét tojás sárgájával megkenem, majd villával megszurkálom ezzel némi mintázatot alkotok a tetejére, de utat is adok a gőznek, nehogy megrepedjen a teteje. Légkeveréssel 180°C-on 25 percig sütöm, majd még a kikapcsolt sütőben hagyom 5 percig.
A süteményt csak teljesen kihűlve, általában másnap szeletelem fel.
A süteményt csak teljesen kihűlve, általában másnap szeletelem fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése