A karácsonyi klasszikusokat,
bejglit, pozsonyi kiflit, habcsókokat, florentint minden évben megsütöm.
Természetesen újabbakat is felvonultatok, mert ne legyen már unalmas a sütemény
menü. Ez a florentin eltér a megszokott mandulapelyhestől, de izgalmas, finom.
Hozzávalók, ahogyan készítettem:
5 dkg vaj
1,5 dl tejszín
5 dkg méz
20 dkg cukor
1 evőkanál liszt
10 dkg zabpehely
6 dkg kukoricapehely
10 dkg apróra vágott,
cukrozott gyömbér
10 dkg 70 %-os
csokoládé
kevés vaj
A vajat a tejszínnel, a cukorral és a liszttel
felforraltam. A pelyheket és a gyömbért belekevertem, majd a masszát
sütőpapírral bélelt tepsibe kentem. 200 fokos légkeveréses sütőben 5 percig
sütöttem. Még langyosan pogácsaszaggatóval kerek lapokra vágtam. A csokoládét
egy mogyorónyi vajjal megolvasztottam és a lapocskák hátoldalát megkentem. Finom,
ropogós, a gyömbértől kellemesen csípős kalóriabomba ez a florentin.
Ha arra vagy kíváncsi, hogy praktikusan érdemes-e, kerekre
vágni a florentint és nyesedékeket gyártani, azt kell mondanom, hogy bizony
érdemes. Ilyentájt komoly gondot okoz az érdeklődők, kóstolgatni vágyók
hessegetése. Tehát valamit nekik is kell adni, mert különben nem bírják ki
karácsonyig. Ezután már csak dugdosni kell a sütiket és a kéregetőknek
szigorúan, szőrös szívűen egy-egy szemet kiosztani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése