2014. július 13., vasárnap

Amerikai szilvás pite

 





















Nem tudtam ellenállni a piacon, vettem másfél kiló szilvát, mert csak 98 forintért adták. Tudhattam volna, hogy még jó kemény, csak a szemem kívánta azt a gyönyörű hamvas, lila szilvát. Néhány szemet elrágcsáltunk, de nem volt az igazi. Szóval, ezért sütöttem hirtelen egy pitét, ennél jobb utóélete nem is lehetett volna a szilvának.
Hozzávalók, ahogyan készítettem:
30 dkg liszt( ebből 3 púpos evőkanál teljes kiőrlésű tönköly)
18 dkg vaj
 csipet só
1 evőkanál porcukor
5-6 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
szilva( mondjuk 1és 1/4 kg)
csipet fahéj
porcukor ízlés szerint
2 evőkanál étkezési keményítő

A tésztához valókat a robotgépben összekevertem, majd gyors mozdulatokkal gombóccá formáltam. Hűtőbe tettem dermedni. Ezután a kimagozott szilvát felaprítottam, mert mint említettem, igen kemény volt. Két csapott evőkanál porcukorba fahéjat kevertem, meg az étkezési keményítőt. Ezzel aztán meghintettem a szilvákat. A tésztát két felé vettem,  a rácshoz kevesebbet hagytam. Kibéleltem a 28 cm -es piteformát, rászórtam a szilvákat. Gondosan elsimítottam, hogy mindenhová rendesen jusson. A rácsot, némi ügyeskedés árán, a csíkokat egymáson átbújtatva készítettem. Hát mit mondjak, volt már szebb is! A tetejét egy kis felvert tojással megkentem, hogy fényes legyen. Először alsó-felső lángon 190 fokon 25 percig, majd 180 fokon légkeveréssel további 10 percig sütöttem. Nagyon finom lett!

2014. július 10., csütörtök

Ribizlipuding




















Ez a puding pillanatok alatt, nagyon egyszerűen készült. A tegnapról maradt 30 dekányi ribizliből a kétharmadát egy szűrön átpasszíroztam. 250 ml laktózmenetes joghurttal, kevés porcukorral, egy csapott evőkanálnyi útifűmaghéjjal sebesen összekevertem. Azért kell sietni, mert az útifűmaghéj nagyon gyorsan zselésít. A maradék ribizlit a tetejére szórtam, mentalevélkével díszítettem. Nagyon finom krémes állagú lett. Most ismerkedem az útifűmaghéjjal, azt hiszem érdemes kísérletezgetni vele.

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!