2012. február 29., szerda

Rakott sárgarépa


Ha a kép minőségét nézem, nem a csúcsok-csúcsa. Nem mentegetőzni akarok, mert tisztában vagyok a fényképezőgépem és a magam korlátaival. Egyszerűen, ha meleg az étel, ember legyen a talpán, aki szép éles vágatot produkál a szeleteléskor. Ráadásul, nem érek rá vacakolni vele, mert meghűl, hidegen nem szeretem. Ha több adagot készítek, akkor egyszerűbb az eset, lehet később is fotózni, de most csak kettőnknek rittyentettem egy gyors ebédet.

Hozzávalók, ahogyan készítettem:
40 dkg sárgarépa felkarikázva
1 kisujjnyi gyömbér reszelve
kevés olaj
1 kávéskanál fokhagymakrém(saját készítés)
Himalája só
15 dkg darálthús (előre elkészített, lefagyasztott)
1 alma héjastul kockára vágva
1 kis pohár tejfel
Grana padano sajt reszelve 2 evőkanálnyi

A fagyasztott darált hús szorul némi magyarázatra. 1 kg darált pulykahúst szoktam hagymával, fokhagymával, sóval, borssal megdinsztelni, amikor puha, kihűtöm és szétmérem kisebb adagokra, például egy mascarponés dobozba, ami pont elég két személyre. Ha szükség van rá, lehet ízesíteni akár paradicsommal tésztához, töltött vagy rakott ételekhez. Amikor gyorsan kell valami főzni, van mihez nyúlni.
A répát sóval, gyömbérrel, fokhagymakrémmel előpároltam. Az almakockákat a darált húshoz kevertem. A reszelt sajtot a tejfelhez adtam. Jénai tálba első réteg a répa volt, a második az almás hús. Harmadik réteg megint répa, a negyedik a tejfel. Addig sütöttem légkeveréssel180°C fokon, amíg a képen látható színe lett. Nagyon finom, szaftos, könnyű ebéd lett.

2012. február 18., szombat

Feketeretek saláta



Hozzávalók 2 személyre, ahogyan készítettem:
35 dkg retek reszelve
2 teáskanál méz
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál tökmagolaj
Nagyon kedveljük a retekféléket, télen-nyáron gyakran fogyasztjuk. A feketeretek köztudottan nem valami népszerű. Megosztó volta érthető, mert az illóanyagai nem tartoznak a kellemes illatokhoz. Kedvező élettani hatásai számunkra ezt feledtetik. Nem csinálunk belőle nagy ügyet, ha megettük, jól kiszellőztetünk.
Az elektromos diódarálóval megreszelt retket a többi hozzávalókkal összekeverem és már kész is a saláta. Jól lefedve hagyom kicsit összeérni.

2012. február 17., péntek

Csőben sült vadlazac


Ez a nem túl jól sikerült kép egy finom mai ebédről készült. Karácsonyról maradt két szelet vadlazac a mélyhűtőmben. Már a múlt héten gondolkodtam a felhasználásáról, akkor amikor leengedtem a hűtőszekrényemet(ilyen hidegben ugye nem nagy gond a mélyhűtött cuccok tárolása), de akkor még nem volt ihletem.

Két személyre használtam hozzá:
2 szelet vadlazacot
1 fej lila hagymát
1 gerezd fokhagymát
2 db sárgarépát
2 db almát
sót, borsot, 2 evőkanál olajat
kevés lestyán zöldjét
1 kis pohár tejfelt
2 evőkanál reszelt parmezánt
mogyorónyi vajat, prézlit a hőálló tál kikenéséhez

A kiengedett lazacot sóztam, borsoztam, félretettem. A csíkokra vágott hagymát az olajon megfonnyasztottam, majd kimertem a serpenyőből, félretettem. A visszamaradt olajban megdinszteltem a julienre vágott répát, sóval, lestyánnal és a megreszelt fokhagymával.
A kikent, prézlivel meghintett hőálló tálba elterítettem a hagymát. A következő réteg a répa és a csíkokra vágott alma keveréke lett. Erre fektettem a halszeleteket, majd megint a répás alma jött. Végül a sajtos tejfellel megkentem a tetejét. Légkeverés sütőben 180°C-on készre sütöttem.

2012. február 6., hétfő

Lemon curd tojás nélkül

A receptet Kamrapolc blogján olvastam. Többször készítettem már lemon curdot, kíváncsi voltam, hogy milyen lehet tojás nélkül.(önarcképpel) Egy próbát megér, gondoltam. Most, azt gondolom, több próbát is megér!

Hozzávalók, ahogyan én készítettem:

100 ml citromlé

150 ml narancslé(vérnarancsnak árulták, piros nem, de nagyon savanyú volt)

100 ml fehérbor

60 ml limoncello likőr

150 gr cukor

30 gr étkezési keményítő

1 citrom reszelt héja

A megolvasztott vajon megpezsegtettem az étkezési keményítőt. Hozzáadtam a folyékony dolgokat, a cukrot és citrom héját. Kevergetve addig főztem, amíg besűrűsödött. Néhány perc az egész. A jóféle bor és a likőr finoman érződik. Talán nem olyan selymes a krém, mint a tojással készült, de nagyon jó az állaga. Más egy kicsit, de nagyon finom. Mandulatortához ettük, mindenkinek ízlett.

2012. február 5., vasárnap

Kukoricaleves


Kétségtelen, nem valami látványos ez a leves. Ráadásul nem is krémleves, még ha annak is tűnik. Ami mellette szól: hideg ellen való és finom.

Hozzávalók négy személyre, ahogyan készítettem:
1 kukorica konzerv(420 gr)
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál szőlőmag olaj
késhegynyi só, bors, curry
1 evőkanál kukorica keményítő
2 dl tejszín
petrezselyem

Az összevágott hagymát, fokhagymát megfuttattam az olajon. Hozzáadtam a kukoricát és 8 dl vizet. Sóztam, borsoztam, a curryvel is meghintettem. Amikor felforrt, behabartam a tejszínnel és a kukorica keményítővel. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel meghintettem.

Sok-sok rétes


Nagyon egyszerű a készítése. Leveszünk a közértben a hűtőpultból 2 zacskó réteslapot, és kigondoljuk, hogy mivel fogjuk megtölteni. Még sohasem készítettem "igazi" réteslapot. Valószínűleg nem is fogok. Gyermekkoromban csodálattal néztem családom hölgytagjait, akik a tudás birtokosai voltak, és megtűrték, hogy ott sertepertéljek a fehér abrosszal leterített asztal körül, amikor nyújtották-nyújtották a rétesnek valót. Azóta is imádom a rétest!

A mákos töltelék hozzávalói:
35 dkg darált mák
cukor ízlés szerint
3 dl tej
1 citrom reszelt héja
2 db kisebb alma lereszelve
A mákos tölteléknél számomra cél az, hogy ne legyen száraz. Jó lett volna egy kis meggy is például, de nem volt itthon. A tejjel, cukorral felfőzött mákhoz a reszelt almát végül, langyosra hűlése után adtam.

A túrós töltelék hozzávalói:
1/2 kg túró
cukor ízlés szerint
bourbon vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja, félnek a leve
2 evőkanál tejfel
10 dkg mazsola
1 tojás
A túrós töltelékhez valókat egyszerűen összekevertem és kész.

Az almás töltelék hozzávalói:
2 kg alma
cukor ízlés szerint
fahéj teáskanálnyi
10 dkg mazsola
1-2 marék zabpehely
Az almás töltelékhez megreszelt almát kinyomtam, a levet azonnal megittuk. Az almát a cukorral, fahéjjal összefőztem. Hozzáadtam a mazsolát és a zabpelyhet.

Egy rúd réteshez 4 lapot használtam fel, így lett egy rúd mákos, egy rúd túrós, és két rúd almás rétes. 10 dkg vajat olvasztottam meg és a lapok között megkentem. Innentől fogva szinte úgy készül, mint a beigli, a lapokra kentem a tölteléket, óvatosan feltekertem, a tepsibe tettem, tetejét megkentem. 180°C-on 25-30 perc alatt megsütöttem.