2011. július 24., vasárnap

Citromos túrótorta

Hozzávalók, ahogyan készítettem:
50 dkg light túró
2 dl tejszín
1 zselatinfix
5-6 evőkanál juharszirup
1 citrom leve, reszelt héja
babapiskóta(kb. 15 dkg)
limoncino likőr
citrom szeletek, citromfű díszítéshez

Az átpasszírozott túrót citromlével, juharsziruppal ízesítettem. Hozzáreszeltem a citrom héját. Összekevertem a felvert tejszínhabbal, amihez a zselatin fixet adtam.
A 18 cm-es tortaforma aljába egy sütőpapírból kerek lapot vágtam. A túrós massza felét belesimítottam. Erre egy sor limoncino likőrrel meglocsolt piskótát rétegeztem. Erre a túró másik felét kentem, amit aztán újabb likőrrel meglocsolt babapiskóta következett. Tele is lett a tortaforma. Egy éjszakát pihent a hűtőben. A tálaláshoz a tortát megfordítottam, így a piskóta került alulra. A tetejét citromszeletekkel és citromfűvel díszítettem. Minden szerénység nélkül dicsérhetem, fantasztikusan finom volt! Kétségtelen, hogy a citromlikőr használata jót tett a felnőtteknek készült tortának.

2011. július 10., vasárnap

Pakora cukkiniből


Megint egy étel, ami még sohasem készült a konyhámban. Rántott zöldségeseket természetesen szoktam készíteni, de nem vagyok igazán híve a bő olajban sütésnek.

A neten bóklásztam a fűszerezés ügyében, mert a szükséges garam masala nem tartozik az általam használt alap fűszerekhez.
Hozzávalók ahogyan készítettem:
3 db cukkini(60-70 dkg)
2 dl csicseriborsó liszt
1 dl sima liszt
½ kk kurkuma
½ kk őrölt fahéj
½ kk koriander
½ kk római kömény
½ kk bors
½ kk csipős paprika
csapott tk sütőpor
2 gerezd reszelt fokhagyma
2 dl behűtött víz
A fűszereket és a liszteket egy tálban a vízzel és a fokhagymával a palacsinta tésztánál sűrűbb tésztává kevertem. A fritőzömet a konyhánál szellősebb, a mai napon kissé melegebb, bár árnyékos helyre száműztem. A felszeletelt cukkiniket megmártottam a masszában és bő olajban kisütöttem.

Amúr


Még azt sem tudom, hogy pontosan hogy kell írni. Amúr, vagy amur? Utána néztem a neten, de igazából nem lettem okosabb. Hajlanék arra, hogy csak mi magyarok írjuk hosszú ú-val, és az élőbeszédben természetesen jól megnyomjuk az ú betűt, olyan magyarosan.
Na, jó, elég a nyelvtani kételyekből, mert a bejegyzés tárgya ez a számomra ismeretlen nagyon finom hal. Az ára is elég barátságos, nagyjából a pontyhoz hasonlatos. A négy filét megszabadítottam a bőrétől, majd besóztam, borsot tekertem rá. A bevonatos serpenyőben kevés olíva olajat forrósítottam 2 gerezd fokhagyma társaságában és ebben sütöttem meg a szeleteket. A pici kéreg alatt, nagyon finom jó ízű a húsa. Nem akartam különösebben megfűszerezni, mert igazából szeretem a hal ízét, és a szószok szerintem nem adnak annyival több pluszt egy halhoz, ha csak nem a változatosságot.

 
Harcolj a spam ellen! Katt ide!